درمان فوری کبد چرب برای افرادی که به خطرات کبد چرب پی برده اند یک مسئله و دغدغه مهم شده است.
امّا آیا واقعار می توان به سرعت کبد چرب را درمان نمود؟
در این نوشته از سایت دکتر امامی قرا است درمان های کبد چرب را که بتواند سریع این مشکل را برای شما برطرف کند بصورت کامل بررسی کرده ایم.
توصیه می کنیم این متن را از دست ندهید.
مطالب این سایت توسط DMCA پایش و از کپی رایت محافظت می شود.
اولین نکته ای که باید بدانیم
در این مقاله از مجموعه مقالات علمی سایت دکتر فربد امامی یگانه قصد داریم به موضوع “ درمان فوری کبد چرب ” بپردازیم. به طور کلی دو نوع بیماری کبد چرب وجود دارد. نوعی از بیماری کبد چرب مربوط به مصرف الکل است. اما بیماری کبد چرب غیر الکلی NAFLD با مصرف الکل ارتباطی ندارد.
همه عوامل ابتلا به این بیماری هنوز به طور کامل مشخص نیستند. این بیماری در افرادی که به بیماری های زمینه ای چاقی، دیابت نوع ۲، کلسترول بالا و فشار خون بالا مبتلا هستند شایع تر است.
البته قبلا هم ذکر کردیم که درمان دیابت نوع ۲ با جراحی چاقی مقدور است.
بنابراین چه نوع سبک زندگی و روشی می تواند در درمان این بیماری موثر واقع شود؟
آیا می توان از ابتلا به کبد چرب پیشگیری کرد؟ برای درمان این بیماری، درمان دارویی یا انجام جراحی پیشنهاد می شود؟
برای کسب اطلاعات بیشتر تا پایان این مطلب ما را همراهی کنید.
بیماری کبد چرب چیست؟
قبل از آنکه به درمان فوری کبد چرب اشاره کنیم، لازم است با این بیماری بیشتر آشنا شوید. کبد عضو اصلی بدن برای پردازش مواد غذایی و مواد زائد است. میزان چربی در یک کبد سالم بسیار پایین است.
اما در صورت مصرف مقدار زیاد الکل و مواد غذایی چرب و مضر، بدن شما مقداری از کالری ها را به چربی تبدیل کرده و آن ها را در کبد ذخیره می کند.
ذخیره بیش از حد چربی در کبد منجر به بروز این بیماری شده و ممکن است با هیچ علامتی همراه نباشد. زمانی که بیش از ۵ الی ۱۰ درصد وزن کل کبد شما را چربی تشکیل دهد، به این بیماری مبتلا شده اید.
ایجاد تغییر در سبک زندگی کلید اصلی برای پیشگیری و بهبود این وضعیت است.
اما بیماری کبد چرب چگونه تشخیص داده می شود و با چه علائمی همراه است؟
علائم بیماری کبد چرب چیست؟
برای درمان فوری کبد چرب ، باید علائم این بیماری را به خوبی بشناسید.
تشخیص به موقع می تواند در درمان فوری این بیماری به شدت موثر باشد. علائم بیماری کبد چرب عبارتند از:
- احساس خستگی و ناخوشی،
- احساس درد در قسمت سمت راست بالای شکم،
- کاهش وزن،
- زردی چشم و پوست،
- کبودی بدن،
- ادرار تیره رنگ،
- تورم شکم،
- استفراغ خونی،
- مدفوع سیاه،
- خارش پوست.
علل احتمالی بروز بیماری کبد چرب چیست؟
هرچند درمان فوری کبد چرب بسیار اهمیت دارد، اما با آگاهی از علل ابتلا به این بیماری می توان از بروز آن پیشگیری کرد. کبد چرب معمولاً به دلیل ترکیبی از عوامل مختلف در یک دوره زمانی طولانی بروز می کند.
شایع ترین علل ابتلا به بیماری کبد چرب عبارتند از:
- چاقی شکمی،
- دیابت نوع ۲،
- مقاومت به انسولین،
- داشتن کلسترول یا تری گلیسیرید بالا،
- مصرف الکل زیاد.
تیروئید کم کار، تخمدان پلی کیستیک (PCOS)، اواخر دوران بارداری و مصرف داروهای خاص نیز می توانند منجر به بروز این بیماری شوند. در صورتی که بیش از ده نوشیدنی الکلی در طول هفته مصرف می کنید در خطر ابتلا به بیماری کبد چرب مرتبط با الکل هستید.
در صورت مشاهده هر یک از این علائم بهتر است برای تشخیص فوری و درمان بیماری کبد چرب به پزشک مراجعه کنید.
تشخیص بیماری کبد چرب چگونه است؟
درمان فوری کبد چرب بلافاصله بعد از تشخیص آن آغاز می شود. پزشک بعد از گرفتن شرح حال و معاینه بیمار، بیماری کبد چرب را به راحتی تشخیص می دهد.
پزشک ممکن است انجام آزمایش خون عملکرد کبد را از شما درخواست کند. علاوه بر این ممکن است اسکن هایی چون سونوگرافی و MRI نیز از شما خواسته شود.
سته به نتایج آزمایشات انجام شده، پزشک ممکن است شما را به متخصص گوارش ارجاع دهد. پزشک در موارد حادتر، بیوپسی کبد شما را برای تایید تشخیص و ارزیابی شدت بیماری ترتیب می دهد.
بنابراین لازم است برای تشخیص صحیح بیماری و ارزیابی شدت آن به پزشک متخصص مراجعه کرده و از درمان های خانگی پرهیز کنید.
چگونه از ابتلا به بیماری کبد چرب پیشگیری کنیم؟
هرچند روش هایی تحت عنوان درمان فوری کبد چرب وجود دارد که بلافاصله بعد از تشخیص آن آغاز می شود، اما بهتر است با رعایت توصیه های پزشکی از ابتلای به این بیماری پیشگیری کرد.
راه پیشگیری از بیماری کبد چرب غیر الکلی، پیروی از نکات تغییر سبک زندگی است که به افراد مبتلا نیز توصیه می شود. این نکات عبارتند از:
- تبعیت از یک رژیم غذایی سالم که سرشار از میوه و سبزیجات، غلات کامل و چربی های سالم باشد،
- حفظ وزن در محدوده BMI سالم،
- مصرف نکردن الکل،
- فعالیت بدنی منظم در بیشتر روزهای هفته.
عوارض بیماری کبد چرب چیست؟
هرچند روش هایی برای درمان فوری کبد چرب ارائه شده است، اما این بیماری در طول زمان می تواند پیشرفت کند. در بسیاری از افراد، کبد چرب در ابتدا مشکلات زیادی ایجاد نمی کند.
اما این بیماری می تواند در طول زمان بدتر شود و با عوارضی همراه گردد. تجمع چربی اضافی در کبد باعث التهاب آن می شود. پیشرفت این التهاب می تواند در نهایت منجر به ایجاد زخم یا فیبروز کبد شود.
همچنین پیشرفت این بیماری ممکن است منجر به بروز بیماری های مزمن کبدی، مانند سیروز یا سرطان کبد گردد.
برخی از بیماران مبتلا به سیروز کبدی شدید نیاز به پیوند کبدی خواهند داشت. همچنین افراد مبتلا به کبد چرب بیشتر از سایرین در معرض خطر حمله های قلبی و سکته هستند.
درمان فوری کبد چرب
در مدیریت درمان فوری کبد چرب غیر الکلی NAFLD دو استراتژی وجود دارد. اولین استراتژی، درمان هایی است که برای مدیریت چاقی و ویژگیهای سندرم متابولیک با «اثرات کبدی» ثانویه انجام می شوند.
دومین استراتژی، درمان های ویژه «کبدی» است که برای بیماران مبتلا به بیماری پیشرفته که سایر استراتژی ها برای آن ها با شکست مواجه شده است، انجام می شود.
در ادامه به طور مفصل به روش های درمانی بیماری کبد چرب پرداخته شده است.
درمان فوری کبد چرب با دارو درمانی
متأسفانه هیچ داروی مورد تایید FDA برای درمان فوری کبد چرب وجود ندارد. تاکنون تنها دو داروی ویتامین E (یک آنتی اکسیدان) و پیوگلیتازون (برای درمان دیابت) به عنوان بهترین گزینه های دارویی توسط FDA برای درمان بیماران مبتلا به بیماری کبد چرب معرفی شده اند.
با این حال این داروها روی تمام بیماران موثر نبوده و نگرانی هایی درباره عوارض جانبی آن ها وجود دارد.
درمان فوری کبد چرب با اصلاح سبک زندگی
اصلاح سبک زندگی، یک روش برای درمان فوری کبد چرب محسوب می شود. این کار با هدف کاهش وزن و افزایش فعالیت بدنی، برای همه بیماران مبتلا به NAFLD ضروری است.
بیماران مبتلا به کبد چرب باید بیش از ده درصد از وزن خود را کاهش دهند. تنها با ۷ الی ۹ درصد کاهش وزن، خطر مشکلات قلبی عروقی، استئاتوز و التهاب کبد و آسیب های سلولی کبدی در بیماران کاهش می یابد.
کاهش وزن با ورزش و رژیم غذایی می تواند شرایط را بهبود بخشد و حتی آن را معکوس کند. اگر به بیماری کبد چرب مرتبط با متابولیک (غیر الکلی) مبتلا هستید، احتمالاً به شما توصیه می شود:
- از رژیم غذایی سالم پیروی کنید،
- از مصرف شکر پرهیز کنید،
- وزن خود را کاهش دهید،
- به طور منظم ورزش کنید،
- قند خون خود را کنترل کنید،
- کلسترول بالای خود را در صورت ابتلا درمان کنید،
- از مصرف داروهایی که بر کبد تأثیر می گذارند اجتناب کنید،
- الکل مصرف نکنید،
- سیگار را ترک کنید.
ممکن است برای کسب اطلاعات بیشتر به یک متخصص تغذیه و مشاور مواد مخدر و الکل ارجاع داده شوید.
درمان فوری کبد چرب با انجام ورزش
انجام ورزش هوازی دیگر روش درمان فوری کبد چرب است.
ورزش می تواند حساسیت به انسولین را افزایش دهد و آنزیم های کبدی را بهبود بخشد. ۸ هفته تمرین مقاومتی در بزرگسالان کم تحرک مبتلا به کبد چرب، منجر به کاهش نسبی ۱۳ درصدی در چربی کبد آن ها می شود.
به همه بیماران مبتلا به کبد چرب توصیه می شود فعالیت بدنی خود را افزایش داده و به طور منظم ۵ بار در هفته هر مرتبه حداقل به مدت ۳۰ دقیقه ورزش کنند.
درمان فوری کبد چرب از طریق رعایت رژیم غذایی
دیگر درمان فوری کبد چرب ، رعایت رژیم غذایی کم کالری است. بیماران تنها با کاهش ۶۰۰ کیلو کالری در طول روز می توانند ۱ الی ۱.۵ کیلوگرم در طول هفته کاهش وزن داشته باشند.
این رژیم غذایی باید شامل پرهیز از مصرف کربوهیدرات های ساده، چربی های اشباع شده و نوشیدنی های شیرین باشد.
درمان فوری کبد چرب با انجام جراحی های چاقی
جراحی های چاقی به عنوان آخرین درمان فوری کبد چرب شناخته می شوند.
این نوع عمل های جراحی در مدیریت بیماران چاق مبتلا به کبد چرب غیر الکلی (NAFLD) اهمیت فزاینده ای پیدا می کند.
جراحی های چاقی محدود کننده چون اسلیو معده و جراحی های چاقی کاهنده میزان جذب مواد غذایی مانند بای پس معده منجر به سیری زودرس و در نتیجه کاهش وزن می شوند.
جراحی های چاقی مانند اسلیو و انواع بای پس معده یکی از ایمن ترین و سریع ترین نوع درمان بیماری کبد چرب در افراد است
کاهش وزن ناشی از انجام جراحی های چاقی، حساسیت به انسولین را در این بیماران بهبود می بخشد. بر اساس مطالعات علمی انجام شده این جراحی ها اثرات خاصی بر بافت شناسی کبد دارند.
در نمونه برداری های بیوپسی انجام شده به روی بیماران مبتلا به کبد چرب، بعد از انجام جراحی های چاقی، پیشرفت های قابل توجهی در استئاتوز، تغییرات نکروالتهابی و فیبروز مشاهده شده است.
کاهش وزن بعد از انجام جراحی بای پس معده باعث کاهش استئاتوز کبدی و کاهش عوامل دخیل در پیشرفت التهاب کبد و فیبروز کبدی می شود. تاثیر این جراحی ها در سال اول پس از جراحی نمایان می شود، اما به نظر می رسد ۵ سال بعد نیز حفظ خواهد شد.
هرچند جراحی های چاقی به عنوان درمان اولیه در بیماران مبتلا به کبد چرب انتخاب نمی شوند، اما به نظر می رسد بهترین روش درمانی در بیمارانی است که واجد شرایط هستند.
جراحی های چاقی مانند اسلیو معده و بای پس معده برای افراد دچار کبد چرب و با شاخص وزنی بالای ۳۰ به عنوان درمان فوری کبد چرب در نظر گرفته می شوند.
تنها بیماران مبتلا به سیروز و پرفشاری بسیار شدید خون نباید تحت این عمل های جراحی قرار گیرند.
البته یادمان باشد که درمان فشار خون با جراحی چاقی مقدور است.
سخن پایانی
درمان فوری کبد چرب با تغییر سبک زندگی آغاز می شود. تمامی بیماران مبتلا ملزم به کاهش وزن، رعایت رژیم غذایی و انجام ورزش هستند.
در مواردی که شاخص توده بدنی بیماران بالای ۳۰ باشد، بهترین روش درمانی، انجام جراحی های چاقی از جمله بای پس و اسلیو معده است.