علت نشتی معده بعد از عمل بای پس

فهرست مطالب

نشتی معده بعد از عمل بای پس و اسلیو معده، خطر مرگ بیمار را تا ۱۵ درصد افزایش می دهد. نشتی یا نفوذ محتویات معده به حفره شکمی بعد از عمل بای پس، از محل منگنه ها (Stapler line leakage) رخ می دهد. هرچند احتمال بروز این عارضه در سه روز بعد از عمل بیشتر است، اما ممکن است بیمار نشتی دیررس را نیز تجربه کند. بخشی از علل بروز این عارضه مربوط به جراح و بخشی از آن مربوط به بیمار است. عدم مهارت کافی پزشک، عدم تنظیم دقیق محل بخیه و استفاده از منگنه های بی کیفیت از مهم ترین علل پزشکی بروز این عارضه هستند. بنابراین لازم است انجام این جراحی فوق تخصصی را به یک جراح ماهر و متخصص در این حوزه بسپارید.

از علل غیر پزشکی نشتی معده بعد از عمل بای پس نیز می توان به عدم رعایت مراقبت های بعد از عمل توسط بیمار اشاره کرد. این موارد اغلب علل بروز نشتی دیررس در بیماران هستند. عدم رعایت رژیم غذایی تجویز شده توسط پزشک، مصرف نوشیدنی های گازدار و الکلی، مصرف دخانیات و در نهایت انجام ورزش های نامناسب و بلند کردن اجسام سنگین از مهم ترین دلایل غیر پزشکی بروز این عارضه هستند. هرچند علل دیگری نیز وجود دارد که می توانند ریسک ابتلا به این عارضه را در بیماران افزایش دهند. سیروز کبدی، نارسایی کلیه و اختلال در جریان خون در ناحیه جراحی از این علل هستند. خوشبختانه این عارضه با علائمی همراه است که می تواند منجر به تشخیص زود هنگام و درمان به موقع شود. در نتیجه بیمار با تشخیص و درمان به موقع دچار عوارض احتمالی دیگری نخواهد شد. در ادامه به مهم ترین علائم عارضه نشتی بعد از عمل جراحی بای پس معده اشاره ای خواهیم داشت.

علائم نشتی معده بعد از عمل بای پس

فرقی نمی کند علت بروز نشتی معده بعد از عمل بای پس در بیمار چیست. در صورتی که بیمار علائم را به خوبی بشناسد و آن ها را جدی بگیرد، به سرعت می توان این عارضه را درمان کرد. بنابراین لازم است بیمار قبل از جراحی با عوارض احتمالی این عمل و علائم آن به خوبی آشنایی داشته باشد. این کار به تشخیص زودرس عوارض و درمان آن ها توسط جراح کمک می کند. وجود برخی از علائم مانند درد در ناحیه معده در ۲۴ تا ۴۸ ساعت بعد از عمل طبیعی است، اما اگر برطرف نشود یا با علائم دیگری همراه گردد، باید به سرعت به جراح اطلاع داده شود. از مهم ترین علائم نشتی معده بعد از عمل جراحی

 بای پس که باید به شدت جدی گرفته شوند می توان به موارد زیر اشاره نمود:

  • تب و لرز شدید و ناگهانی
  • درد در ناحیه قفسه سینه، معده و شانه سمت چپ
  • افزایش ضربان قلب
  • کاهش فشار خون
  • احساس ضعف و بی حالی
  • اختلال تنفسی، تنگی نفس و مشکلات ریوی
  • حالت تهوع و استفراغ مداوم
  • قرمز شدن، عفونت و خونریزی از محل برش
  • نشت مایع زرد رنگ و بد بو از محل برش
  • کاهش ادرار و میزان تحرک روده

تمام علائم معرفی شده به عنوان علل بروز نشتی معده بعد از عمل بای پس شناخته می شوند. در صورت بروز یک یا چند علامت، فرصت را از دست ندهید و به سرعت به جراح مراجعه کنید. در ادامه از خطرات احتمالی این عارضه سخن خواهیم گفت.

نشتی معده بعد از عمل بای پس چقدر خطرناک است؟

نشتی معده بعد از عمل بای پس اگر درمان نگردد می تواند باعث خونریزی و بروز عفونت های داخلی شود. بنابراین لازم است علائم آن را به خوبی بشناسید و این عارضه را جدی بگیرید، زیرا این عارضه می تواند تهدید کننده زندگی باشد و خطر مرگ بیمار بعد از عمل بای پس را افزایش دهد. نشتی از معده بعد از بای پس می تواند بیمار را با مشکلات جدی و طولانی مدت ریوی و عفونت های داخلی روبرو کند. بنابراین اگر این عارضه جدی گرفته نشود، عوارض شدید تری را برای بیمار به همراه خواهد داشت. نشتی از معده می تواند با عوارض طولانی مدت زیر همراه باشد:

  • زخم
  • جای زخم
  • باریک شدن یا تنگی آناستوموز (محل اتصال روده به معده)
  • ذات‌ الریه (به دلیل ورود شیره معده به داخل ریه ها)
  • ایجاد مجرای تخلیه یا فیستول از طریق پوست (بین معده و قسمت بای پس شده)

هرچند نشتی معده بعد از عمل بای پس باید جدی گرفته شود، اما نیاز به نگرانی بیش از حد نیست. با رعایت دستورالعمل های تجویز شده توسط جراح می توان به راحتی خطر ابتلا به این عارضه را کاهش داد. لازم به ذکر است که بروز این عارضه به معنای مرگ حتمی بیمار نیست و با تشخیص به موقع می توان آن را درمان کرد. حال این پرسش مطرح می شود که آیا همه بیماران بعد از بای پس معده در معرض خطر نشتی هستند؟ آیا ریسک ابتلا به این عارضه در برخی از بیماران بیشتر از سایرین است؟ برای پاسخ به این پرسش در ادامه مطلب با ما همراه شوید.

چه افرادی بعد از عمل بای پس دچار نشتی معده می شوند؟

هرچند عارضه نشتی معده بعد از عمل بای پس ممکن است در هر یک از بیماران رخ دهد، اما احتمال بروز آن در برخی از بیماران به مراتب بیشتر است. هرچه اضافه وزن یا به اصطلاح عدد BMI (شاخص توده بدنی بیمار) قبل از انجام عمل بالاتر باشد، خطر نشتی معده نیز در بیمار بیشتر خواهد بود. اضافه وزن بسیار زیاد تنها یکی از مواردی است که خطر ابتلا به این عارضه را بالا می برد. بیمارانی که در گذشته سابقه جراحی در ناحیه شکم داشته اند نیز در این دسته قرار می گیرند.

همچنین بیماری دیابت و مصرف دخانیات نیز از جمله عواملی هستند که می توانند روند بهبود زخم ها را به تعویق بیندازند. در نتیجه احتمال بروز نشتی در افراد مبتلا به دیابت و مصرف کنندگان دخانیات بیشتر از سایرین است. جنسیت بیمار نیز از دیگر موارد تاثیرگذار بر میزان احتمال بروز این عارضه است. به طور کلی احتمال بروز این عارضه و خطر نشتی از معده در آقایان بیشتر از خانم ها است. با توجه به آنچه تا به اینجا از خطرات و علائم نشتی معده بعد از بای پس گفته شد، آیا می توان از بروز آن پیشگیری کرد؟

چه کارهایی انجام دهیم دچار نشتی بعد از بای پس معده نشویم؟

هرچند عارضه نشتی معده بعد از عمل بای پس عارضه ای خطرناک است، اما می توان از بروز آن جلوگیری کرد. جراحی بای پس معده یک عمل فوق تخصصی است و انجام آن باید به فلوشیپ های فوق تخصصی لاپاراسکوپی پیشرفته و جراحی های چاقی سپرده شود تا احتمال بروز این عوارض به شدت کاهش یابد. به یاد داشته باشید که این جراحی تنها زمانی با بهترین نتایج همراه خواهد بود که با سبک زندگی سالم و مراقبت های صحیح بعد از عمل همراه شود. بنابراین بیماران باید انجام ورزش، رعایت رژیم غذایی و کارهای ممنوعه بعد از عمل را جدی بگیرند. پایبند بودن بیمار به مراقبت های بعد از عمل و توصیه های پزشکی، احتمال بروز چنین عوارضی را به شدت کاهش می دهد.

مصرف غذاهای رقیق، کامل و آرام جویدن غذا قبل از بلعیدن، حذف الکل، دخانیات و نوشیدنی های گازدار و انجام ورزش های مجاز، همگی از توصیه های پزشکی بعد از عمل هستند که باید تا بهبودی نسبی رعایت شوند. عدم مهارت و بی‌تجربگی جراح اغلب به عنوان علت اصلی نشتی بای پس معده شناخته می شود. در نتیجه لازم است انجام این عمل را به جراح شناخته شده و با تجربه ای بسپارید. بنابراین قبل از عمل حتما تحقیق کنید و بهترین جراح بای پس را انتخاب نمایید. استفاده از منگنه با کیفیت، دوخت چند لایه و تقویت خط منگنه در حین جراحی توسط جراح به طرز شگفت انگیزی خطر بروز این عارضه را کاهش می دهد.

سخن پایانی

نشتی معده بعد از عمل بای پس از طریق سی تی اسکن و عکس رنگی معده قابل تشخیص است. در صورت عدم تشخیص و تداوم علائم، ممکن است جراحی تشخیصی توسط جراح توصیه شود. درمان این عارضه با مداخله جراحی و روش های غیر جراحی امکان پذیر است. بنابراین نوع درمان به میزان نشتی و وضعیت بیمار بستگی دارد. اعتماد بیمار به جراح مهم ترین لازمه یک درمان موفق است.

تزریق وریدی (IV) آنتی بیوتیک، تخلیه عفونت ناشی از نشت، ترمیم نشتی با عمل مجدد و قرار دادن استنت موقت به کمک آندوسکوپی در سراسر ناحیه نشتی از جمله راهکارهای پزشکی هستند که برای رفع این عارضه انجام می پذیرند. همچنین مصرف مواد غذایی از راه دهان باید متوقف شود و تغذیه از راه لوله ای که به روده متصل می شود صورت گیرد. علائمی چون تب، درد مداوم، تنگی نفس، افزایش ضربان قلب و حالت تهوع و استفراغ شدید باید جدی گرفته شوند. نادیده گرفتن علائم نشتی می تواند عوارض جدی از جمله زخم معده، تنگی آناستوموز و عفونت ریه ها را به همراه داشته باشد. بنابراین علائم را باید جدی بگیرید و در اسرع وقت با جراح خود تماس برقرار کنید. تیم پزشکی دکتر فربد امامی یگانه با ارائه مشاوره قبل از انجام عمل، تمامی بیماران را از عوارض احتمالی و علائم آنها آگاه می کند. افزایش آگاهی بیمار به تشخیص زودهنگام و درمان به موقع عوارض احتمالی کمک خواهد کرد.

۱/۵ - (۱ امتیاز)
اشتراک گذاری:
برچسب ها:

2 پاسخ

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

نوشته های مرتبط