جراحی چاقی

جراحی چاقی و تمام اسرار آن که باید دانست

فهرست مطالب

جراحی چاقی سریع ترین و مطمئن ترین راه برای دستیابی به کاهش وزن دائمی، پایدار و بدون بازگشت برای بیماران مبتلا به چاقی مفرط است.

جراحی چاقی قرار است شما را از تمام سختی و گرفتاری های مرتبط با چاقی و بیماری های همراه برهاند.

البته اگر نیاز به عمل داشته باشید.

بنابر این این مقاله را از دست ندهید.

مقدمه:

جراحی چاقی سریع ترین راه برای درمان، کاهش وزن و کاهش خطر مرگ در بیمارانی است که به چاقی مفرط مبتلا هستند.

چاقی علاوه بر اندام نامتناسب و کاهش دامنه حرکتی، مشکلات جدی دیگری چون افسردگی، درد های مفصلی، فشار خون بالا، دیابت نوع دو، کلسترول بالا، خطر ابتلا به سکته های قلبی و مغزی و غیره را نیز به همراه دارد.

بنابراین چاقی و اضافه وزن بسیار بالا می تواند به شدت کیفیت زندگی و سلامت جانی و روانی بیمار را تحت تاثیر قرار دهد.

جراحی چاقی و متابولیک
جراحی چاقی و متابولیک

در مقایسه با روش های روتین کاهش وزن چون ورزش و رعایت رژیم غذایی، سرعت کاهش وزن در جراحی چاقی بسیار بیشتر است.

همچنین این جراحی تنها راه پیش رو برای درمان بیمارانی است که بدن آن ها به دلایل هورمونی و غیره در برابر کاهش وزن مقاوم شده است.

جراحی های چاقی bariatric surgery انواع گوناگونی دارند و انتخاب بهترین روش برای درمان بیماران بر عهده فلوشیپ جراحی های چاقی و لاپاراسکوپی پیشرفته است.

هر آنچه لازم است درباره جراحی های چاقی بدانید در این مقاله از مجموعه مقالات علمی گروه پزشکی دکتر فربد امامی یگانه آورده شده است.

جراحی چاقی چیست؟

جراحی چاقی تنها راه حل برای کاهش وزن در بیمارانی است که به چاقی مفرط مقاوم به درمان مبتلا هستند.

شاخص توده بدنی BMI در این بیماران عدد بسیار بزرگی بوده و در محدوده خطرناکی قرار دارد. بر اساس معیار های جدید IFSO و ASMBS، تمامی بیمارانی که BMI آن ها بالاتر از ۳۵ است، کاندید انجام جراحی های چاقی هستند.

جراحی روشی بازگشت ناپذیر و دائمی است که طی آن تغییراتی روی دستگاه گوارش بیمار انجام می شود.

نتیجه اعمال این تغییرات، کاهش حجم معده، کاهش کالری مصرفی، کنترل اشتها و در نهایت از دست دادن وزن در مدت زمانی بسیار کوتاه است.

تغییرات اعمال شده بسته به نوع عمل متفاوت بوده و با توجه به وضعیت بیمار انجام می شود. در ادامه به معرفی روش های مختلف جراحی چاقی پرداخته و هر یک از آن ها را به طور مفصل شرح خواهیم داد.

تغییرات اعمال شده بسته به نوع عمل متفاوت بوده و با توجه به وضعیت بیمار انجام می شود.

در ادامه به معرفی روش های مختلف جراحی چاقی پرداخته و هر یک از آن ها را به طور مفصل شرح خواهیم داد.

انواع جراحی چاقی:

در علم پزشکی متد های مختلفی برای انجام جراحی چاقی وجود دارد. فلوشیپ های فوق تخصصی جراحی چاقی و لاپاراسکوپی پیشرفته در طول دوره فلوشیپ خود بر تمامی روش های جراحی چاقی تسلط می یابند.

در نتیجه بنا بر آگاهی و تشخیص علمی خود بهترین روش را برای درمان بیمار انتخاب می کنند. علت چاقی، میزان اضافه وزن، وضعیت سلامتی و شرایط بدنی و روانی هر بیمار با دیگری متفاوت است. بنابراین نمی توان یک روش خاص را برای درمان تمامی بیماران تجویز کرد.

به طور مثال بهترین روش برای کاهش وزن در بیماران مبتلا به ریزه خواری و رفلاکس شدید، جراحی بای پس معده است. این در حالی است که جراحی اسلیو معده نمی تواند برای این بیماران تا این اندازه کارآمد باشد.

رایج ترین جراحی های چاقی به صورت زیر دسته بندی می شوند:

  • اسلیو معده
  • بای پس کلاسیک
  • مینی بای پس
  • ساسی بای پس
  • ساسج بای پس

کلیه جراحی های چاقی به روش لاپاراسکوپی و با کمترین عوارض جانبی و با کوتاه ترین طول دوران نقاهت انجام می شوند. در ادامه به طور مختصر به معرفی هر یک از این جراحی ها و مزایای هر یک از آن ها خواهیم پرداخت.

جراحی اسلیو معده:

جراحی چاقی اسلیو معده sleeve gastrectomy با هدف کاهش حجم معده و کنترل میزان اشتها در بیماران مبتلا به چاقی مفرط انجام می شود.

در طول این جراحی بخشی از معده به گونه ای برش زده می شود که قسمت باقی مانده حجم ۲۵۰ الی ۳۰۰ سی سی داشته باشد.

عمل جراحی اسلیو معده
عمل جراحی اسلیو معده

باقی مانده معده به همراه غدد ترشح کننده هورمون ها و آنزیم های گرسنگی (هورمون گرلین) از بدن بیمار خارج می شوند. این عمل جراحی بهترین روش برای درمان چاقی در بیماران مبتلا به حجیم خواری است.

مزایای جراحی چاقی اسلیو معده:

شاید مهم ترین مزیت جراحی چاقی اسلیو معده، کنترل اشتها به کمک خروج غدد ترشح کننده هورمون های تحریک کننده اشتها از بدن بیمار باشد که منجر به کاهش وزن او می شود.

پس از اعمال تغییرات روی دستگاه گوارش در جراحی اسلیو معده، وزن بیمار در طول ۱۸ ماه الی دو سال به حالت ایده آل خواهد رسید و ۶۰ الی ۷۰ درصد از اضافه وزن اولیه از بین خواهد رفت.

به دنبال این کاهش وزن چشمگیر، بیماری هایی که در اثر چاقی افراطی جان بیمار را تهدید می کنند نیز درمان و کنترل خواهند شد.

وضعیت روانی و جسمانی بیمار با کاهش وزن بعد از انجام جراحی چاقی به شدت بهبود یافته و خطر مرگ در او به نصف کاهش می یابد.

مشکلاتی چون دردهای مفصلی، آپنه انسدادی، فشار خون و کلسترول خون بالا، دیابت نوع دو و غیره نیز کنترل و بعضا به طور کامل درمان می شوند.

دیگر مزیت مهم این جراحی این است که به هیچ عنوان در عملکرد سیستم گوارش بیمار اختلالی ایجاد نخواهد شد و تغییرات ایجاد شده تنها در راستای کنترل اشتها و وزن بیمار هستند. کاهش وزن ایجاد شده بعد از جراحی اسلیو معده در صورت پایبندی بیمار به مراقبت های بعد از عمل دائمی و بدون بازگشت خواهد بود.

سرعت کاهش وزن در این روش در مقایسه با روش بای پس معده کند تر بوده و آهسته تر رخ می دهد. در نتیجه عارضه شل شدگی پوست، ضعف و بی حالی و کمبود ویتامین در این عمل کمتر دیده می شود. زیرا روند جذب مواد مغذی در این روش بدون تغییر باقی می ماند.

از دیگر مزیت های این عمل جراحی نسبت به جراحی چاقی بای پس معده می توان به صفر بودن احتمال بروز سندروم دامپینگ و ابتلا به سرگیجه بعد از مصرف مایعات و مواد غذایی اشاره کرد.

همچنین می توان گفت میزان دستکاری و اعمال تغییرات در دستگاه گوارش در این عمل جراحی در مقایسه با بای پس معده بسیار کمتر خواهد بود.

تجربه بیمار بعد از جراحی چاقی اسلیو معده چگونه خواهد بود؟

بیماران بعد از انجام جراحی اسلیو معده تنها یک شب در بیمارستان بستری خواهند شد و طول دوران نقاهت کوتاهی را تجربه خواهند کرد.

حفظ پیلور معده(درچه خروجی معده)، حفظ مسیر روده و نداشتن کمردرد از دیگر مزیت های این عمل جراحی برای بیماران به شمار می روند.

همچنین احتمال بروز عفونت به دلیل کم بودن وسعت جراحی در اسلیو معده بسیار کم است.

بیماران به منظور حفظ مزایای عمل جراحی چاقی اسلیو معده لازم است مراجعات منظم به جراح را جدی بگیرند. همچنین با یک پزشک تغذیه برای دریافت رژیم غذایی هفته به هفته در ارتباط بمانند.

بیماران باید از بلند کردن یا هل دادن اجسام سنگین تا اطلاع ثانوی خودداری کنند و فعالیت فیزیکی را نیز زیر نظر پزشک آغاز نمایند.

با توجه به آنکه معده خاصیت ارتجاعی دارد، بیماران نباید بعد از انجام عمل اسلیو معده، پرخوری را از سر گیرند.

در غیر این صورت ممکن است مجددا دچار اضافه وزن شوند.

البته اگر تکنیک جراحی صحیح باشد بیمار نمی تواند حجیم خواری کند اما با ریزه خواری میتواند دچار بازگشت وزن شود.

انواع جراحی بای پس معده:

جراحی چاقی بای پس معده Gastric Bypass Surgery با هدف ایجاد یک میانبر در مسیر گوارش غذا انجام می شود. نتیجه این تغییرات، افزایش سرعت عبور و هضم غذا، کاهش جذب کالری و در نهایت کاهش وزن است.

در جراحی بای پس معده، هیچ بخشی از معده از بدن بیمار خارج نمی شود. تغییرات اعمال شده شامل برش معده به دو بخش و پیوند قسمت کوچک تر به بخش دورتری از روده می شود.

بدین ترتیب بخشی از معده که به روده پیوند زده شده وظیفه هضم غذا و بخش دیگر وظیفه تولید آنزیم های معده را بر عهده خواهند گرفت.

هدف از انجام این جراحی، کاهش حجم معده، کوتاه کردن مسیر گوارش غذا و ایجاد تغییر در متابولیسم روده است.

مجموعه این تغییرات کاهش وزن ۶۰ درصدی را در طول دو سال برای بیمار به همراه خواهد داشت. در ادامه به معرفی تکنیک های مختلف جراحی بای پس معده خواهیم پرداخت.

تکنیک بای پس کلاسیک:

مهم ترین تفاوت تکنیک بای پس کلاسیک با سایر روش های جراحی چاقی در تعداد پیوندهای روده ای است که در این روش انجام می شود. در تکنیک بای پس کلاسیک برای ایجاد میانبر در مسیر گوارش غذا چند اتصال بین روده ها ایجاد می شود.

عکس بای پس کلاسیک
بای پس کلاسیک

سپس معده، برش خورده و به بخشی از روده متصل می شود که فاصله دورتری دارد.

تکنیک مینی بای پس:

تکنیک مینی بای پس با نام بای پس تک آناستوموزی یا تک پیوندی شناخته می شود. در این جراحی، معده برش خورده و قسمت کوچک تر تنها با یک پیوند به بخش دورتری از روده پیوند زده می شود.

عکس مینی بای پس معده
نوعی از بایپس معده به نام مینی بایپس

تکنیک ساسی بای پس:

تکنیک ساسی بای پس ترکیبی از دو روش اسلیو معده و مینی بای پس می باشد که با نام اسلیو ساسی نیز انجام می شود. در این تکنیک ضمن ایجاد میانبر و کوتاه کردن مسیر گوارش، بخش دوم معده به همراه غدد تولید کننده هورمون گرسنگی از بدن بیمار خارج می شوند.

ساسی بای پس
ساسی بای پس

این تکنیک جراحی در درمان بیماران دیابتی بسیار موثر واقع شده است.

تکنیک ساسج بای پس:

در تکنیک ساسج بای پس، ابتدا جراحی اسلیو معده و سپس بای پس روی بدن بیمار به صورت همزمان انجام می شود. بنابراین بخشی از معده از بدن بیمار خارج شده و علاوه بر کاهش حجم معده، مسیر گوارش نیز کوتاه تر خواهد شد.

در این میانبر، دوازدهه و ابتدای روده کوچک از مسیر عبور غذا حذف می شوند.

عمل ساسج
عمل ساسج

به همین دلیل با کوتاه شدن مسیر عبور غذا، میزان ماندگاری مواد غذایی در بدن کم شده و جذب کالری نیز کاهش می یابد.

در نهایت به دنبال تغییرات ایجاد شده، کاهش وزن قابل توجهی رخ خواهد داد.

مزایای جراحی چاقی
مزایای جراحی چاقی

مزایای جراحی چاقی بای پس معده:

بیماران مبتلا به دیابت، فشار خون و کلسترول بالا، رفلاکس شدید و ریزه خواری کنترل نشده و افرادی که بعد از جراحی اسلیو معده مجددا دچار اضافه وزن شده اند بهترین کاندید ها برای انجام جراحی چاقی بای پس معده هستند.

این عمل جراحی از موفق ترین جراحی ها در کاهش وزن بیماران مبتلا به چاقی مفرط است.

در ادامه به مهم ترین مزایای تکنیک های مختلف عمل جراحی بای پس معده اشاره ای خواهیم داشت:

  1. سرعت کاهش وزن بالا و دستیابی به وزن ایده آل تنها در طول ۱۸ ماه
  2. کاهش حجم معده و در نتیجه کاهش کالری ورودی به بدن
  3. بهترین روش برای درمان و کنترل دیابت نوع دو در بیماران مبتلا به بیماری چاقی
  4. کنترل بیماری و کاهش دوز داروهای مصرفی در بیماران مبتلا به کلسترول بالا و فشار خون بالا
  5. درمان اختلالات هورمونی در بیماران مبتلا به چاقی مفرط
  6. بالا بردن سوخت و ساز و متابولیسم بدن به دنبال افزایش میزان ترشح هورمون تستسترون
  7. بهبود بیماری هایی چون آنمی (کم خونی)
  8. کوتاه بودن طول دوران نقاهت و کم بودن وسعت جراحی
  9. کم بودن میزان خونریزی و درد به دلیل انجام جراحی به روش لاپاراسکوپی
  10. ایمن بودن و پایین تر بودن ریسک مرگ و عوارض جانبی در مقایسه با عوارض و خطرات چاقی و بیماری های همراه آن

اهمیت مراقبت های بعد از جراحی های چاقی:

بیماران در صورت رعایت مراقبت ها و توصیه های پزشکی بعد از عمل های جراحی چاقی ، به نتایج رضایت بخشی دست خواهند یافت. مصرف سیگار و دخانیات، مصرف نوشیدنی های الکلی، گازدار و حاوی کافئین بالا، عدم تحرک فیزیکی، ریزه خواری و پرخوری بعد از جراحی های چاقی باید ترک شوند.

جلسات و مراجعات هفتگی بعد از عمل نیز باید جدی گرفته شوند و پایش های دوره ای با دقت بالایی پیگیری گردند.

انسداد روده، نشتی از معده، خونریزی، تهوع و استفراغ و غیره از مهم ترین عوارضی هستند که به دنبال عدم توجه به مراقبت های بعد از عمل به وجود می آیند.

سخن پایانی انواع جراحی چاقی از جمله اسلیو و بای پس معده بهتر است توسط فوق تخصص جراحی چاقی و لاپاراسکوپی پیشرفته انجام شوند.

فلوشیپ های تخصصی، با بهره گیری از دانش به روز و تسلط کامل خود، بهترین روش را برای درمان بیماران به کار خواهند گرفت. همچنین در صورت رویایی با عوارض احتمالی در حین عمل و بعد از آن به سرعت در صدد کنترل و درمان آن ها بر خواهند آمد.

قطعا مدیریت بحران توسط فلوشیپ های فوق تخصصی که دوره ای دو ساله را صرف یادگیری و کسب مهارت های عملی و علمی در راستای جراحی های چاقی کرده اند ساده تر است.

دکتر فربد امامی یگانه مفتخر به انجام موفقیت آمیز عمل های جراحی چاقی در بهترین و مجهزترین بیمارستان های ایران است.

تیم جراحی دکتر فربد امامی یگانه همواره آماده خدمت رسانی به بیمارانی است که سالهاست از بیماری چاقی مفرط و عوارض همراه آن رنج می برند.

چنانچه سوالی دارید در فرم پایین این متن بنویسید تا پاسخگوی شما عزیزان باشیم.

۵/۵ - (۱ امتیاز)
دکتر فربد امامی یگانه

دکتر فربد امامی یگانه

فوق تخصص لاپاراسکوپی پیشرفته و جراحی چاقی - انجام انواع عمل های لاپاراسکوپی پیشرفته شامل اسلیو معده و انواع بایپس معده.
اشتراک گذاری:
برچسب ها:

2 پاسخ

  1. من ۶۱ سالم هست و ۱۳۰ کیلو هستم فوق العاده پا درد و کمر درد دارم ۵ دقیقهه نمیتونم راه برم بالون معده ۲ بار گذاشتم ونداشته از عمل میترسم راهنمایی کنید. لطفا

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

نوشته های مرتبط