آمپول ساکسندا (لیراگلوتاید) برای لاغری

آمپول ساکسندا (لیراگلوتاید) برای لاغری

فهرست مطالب

آمپول ساکسندا به عنوان یکی از داروهای کم خطر مورد تایید FDA برای کاهش وزن شناخته می شود. این دارو در سال ۲۰۱۲ به عنوان داروی کنترل کننده دیابت و در سال ۲۰۱۴ به عنوان داروی کاهش دهنده وزن تاییدیه FDA را دریافت کرده است. این محصول همان آمپول لیراگلوتاید ۳ میلی گرم است که با نام تجاری Saxenda در بازار عرضه می شود. لیراگلوتاید از مشتقات GLP هورمون گلوکاگون و از خانواده اینکورین‌ها بوده و ساختاری شبه هورمونی دارد.

آمپول لاغری ساکسندا چیست؟

آمپول ساکسندا و تاثیر آن بر کاهش وزن

آمپول ساکسندا، از دو طریق (کاهش اشتها و تاخیر در تخلیه معده)، به کاهش وزن کمک می کند. ساکسندا به عنوان یک آگونیست گیرنده پپتید ۱ (GLP-1) شبه گلوکاگون، میزان تحریک گرسنگی در چند ناحیه از مغز را کاهش داده و منجر به کاهش اشتها می شود. این دارو در واقع فرآیند تخلیه غذا از معده به روده‌ی کوچک را کند کرده و به روده فرصت کافی برای ترشح هورمون GLP را می دهد. در نتیجه با تنظیم میزان ترشح هورمون هایی نظیر گلوکاگون منجر به مهار احساس گرسنگی می‌شود. بدین ترتیب بدن برای تامین انرژی مورد نیاز خود به چربی سوزی روی می آورد و روند کاهش وزن آغاز می شود. همچنین این دارو به روی جزایر لانگرهانس پانکراس و میزان تولید و ترشح انسولین نیز اثر مثبتی می گذارد.

در یک مطالعه علمی، روند اثربخشی آمپول ساکسندا به روی دو گروه از افراد بررسی شده است. گروه اول شامل ۳۷۳۱ بیمار مبتلا به سندرم متابولیک با BMI>26 و گروه دوم شامل ۲۵۰۰ نفر سالم بود. هر دو گروه به صورت روزانه در کنار رژیم و ورزش، آمپول را دریافت کرده و این روند تا ۵۴ هفته ادامه داشت. بر اساس آزمایشات بالینی انجام شده، در گروه اول ضمن بهبود بیماری ها، روند کاهش وزن در مقایسه با گروم دوم سریع تر شد. میانگین کاهش وزن این افراد در طول هفته بین ۳ تا ۸ کیلوگرم بود.

آمپول ساکسندا برای چه کسانی مناسب است؟

آمپول ساکسندا اغلب برای افرادی با BMI >30 یا افرادی با BMI>27 و مبتلا به سندرم متابولیک تجویز می شود. علت چاقی در این بیماران اغلب داشتن زمینه ارثی یا ابتلا به بیماری دیابت نوع دو است. این دارو در درمان همزمان چاقی مرضی و بیماری هایی نظیر دیابت و فشار خون بالا نیز به کار می رود. استفاده از این آمپول در بزرگسالان و کودکان بالاتر از ۱۲ سال مجاز است. این دارو تنها در کودکانی کهBMI >30 و وزن بالای ۶۰ کیلوگرم دارند استفاده می شود.

عوارض خفیف آمپول ساکسندا یا همان لیراگلوتاید

آمپول ساکسندا مانند سایر داروهای شیمیایی با عوارضی همراه است. شدت بروز این عوارض بسته به مقدار دوز مصرفی و مدت زمان استفاده متفاوت است. در صورتی که این دارو به طور مداوم مثلا ۵ سال متوالی مورد استفاده قرار گیرد با عوارض جبران ناپذیری همراه خواهد بود. عوارض این دارو بر اساس شدت علائم به سه دسته عوارض خفیف، شدید و حاد دسته بندی می شوند. هرچند اغلب، تمام این عوارض رخ نمی دهند، اما بهتر است آن ها را بشناسید و در صورت بروز به پزشک مراجعه کنید. عوارض خفیف تزریق آمپول ساکسندا عبارتند از:

  • تغییر حس چشایی

این عارضه به شکل کوتاه مدت بعد از تزریق به وجود می آید و به سرعت رفع می شود.

  • ابتلا به یبوست

 کمبود آب می تواند یکی از عوارض تزریق این دارو باشد که یبوست را به همراه دارد. برای رفع این مشکل باید از آب کافی در طول روز استفاده کنید.

  • سوزش معده

این عارضه به علت احساس سیری کاذب رخ می دهد و اغلب به مرور زمان رفع می شود.

  • مشکلات پوستی

از جمله علائم پوستی بعد از تزریق آمپول ساکسندا می توان به التهاب، خارش و قرمزی اشاره کرد.

  • احساس خستگی

برخی از بیماران به دلیل تغییرات هورمونی و به وجود آمدن اختلالات خواب دچار کوفتگی عضلات بدن و خستگی می شوند.

  • آمیلوئیدوز جلدی

آمپول ساکسندا به صورت زیر جلدی در ناحیه شکم، ران پا و بازو تزریق می شود. بنابراین برخی از بیماران ممکن است در ناحیه تزریق درد یا التهاب داشته باشند. برای جلوگیری از ایجاد توده های زیر پوستی باید محل تزریق را هر مرتبه تغییر دهید.

  • تغییرات هورمونی نامتعارف

در دوزهای بسیار بالا، به علت تغییرات هورمونی نامتعارف، علائمی چون کم اشتهایی، اسهال، سرگیجه و خشکی دهان مشاهده می شود.

آمپول ساکسندا

عوارض حاد و خطرناک آمپول ساکسندا

استفاده خودسرانه از آمپول ساکسندا با دوزهای نامتعارف می تواند منجر به بروز عارضه های جدی شود. کم آبی شدید بدن، مشکلات کبدی، مشکلات شدید پوستی، گرفتگی شدید عضلانی و مسدود شدن مجرای صفراوی از مهم ترین عوارض جدی تزریق این آمپول لاغری هستند. عوارض حاد تزریق آمپول لاغری ساکسندا نیز عبارتند از:

  • افت شدید قند خون

این عارضه با علائمی چون از دست دادن هوشیاری، تشنج، تاری دید، سرگیجه، عدم تمرکز، سردرد، گرسنگی، کج خلقی، حالت تهوع، تعریق، ضعف، اضطراب و مشکل در بلع و سخن گفتن همراه است.

  • پانکراتیت

درد در قسمت سمت چپ و بالای شکم، تب، لرز، حالت تهوع، کمر درد، افزایش ضربان قلب و تورم شکم از نشانه های بروز این عارضه هستند.

  • حساسیت شدید

حساسیت شدید به آمپول ساکسندا با تورم صورت یا گلو، مشکل در تنفس، خس خس کردن سینه و خارش پوست نمایان می شود.  

  • کمبود آب

با توجه به علائمی چون سرگیجه، سردرد، تشنگی، کاهش ادرار، خشکی پوست و چسبندگی دهان، می توان به این عارضه پی برد.

  • نارسایی کبد

افزایش یا کاهش در میزان ادرار و دفع ادرار خونی از مهم ترین علائم نارسایی کبدی هستند.

آمپول لاغری ساکسندا

فواید استفاده از آمپول ساکسندا

هرچند در قسمت قبل به طور مفصل درباره عوارض احتمالی آمپول ساکسندا با شدت های مختلف گفته شد، اما این آمپول به دلیل فوایدی که دارد توسط پزشکان تجویز می شود. اکثر عوارض به دنبال استفاده نامتعارف از این آمپول از نظر دوز و مدت زمان مصرف پدیدار می شوند. در ادامه به مهم ترین فواید این آمپول لاغری اشاره ای خواهیم داشت:

  • کنترل میزان ترشح انسولین در بدن

آمپول لاغری ساکسندا از مشتقات هورمون گلوکاگون و از خانواده اینکورین‌ها بوده و به دلیل ساختار شبه هورمونی خود بر قسمت جزایر لانگرهانس پانکراس اثر می گذارد. مجموعه این تغییرات منجر به کنترل میزان ترشح انسولین در بدن می شود.

  • کنترل اشتها

داروی ساکسندا به عنوان یک آگونیست گیرنده پپتید ۱ (GLP-1) شبه گلوکاگون در بدن عمل می کند. در نتیجه میزان تحریک گرسنگی در چند ناحیه از مغز را کاهش می دهد و منجر به کاهش اشتها می شود.

  • کاهش سرعت تخلیه مواد غذایی از بدن

آمپول ساکسندا با هدف افزایش فرصت کافی برای ترشح هورمون GLP در روده کوچک، سرعت تخلیه غذا را کاهش می دهد.

  • کاهش وزن

آمپول لاغری ساکسندا، توسط FDA به عنوان داروی لاغری تایید شده و با مهار حس گرسنگی و کاهش اشتها، بدن را برای تامین انرژی مورد نیاز خود وادار به چربی سوزی می کند. در نتیجه کاهش وزن بعد از استفاده از این آمپول راحت تر رخ می دهد.

ساکسندا

چه غذاها و داروهایی همراه با ساکسندا نباید استفاده شوند؟

آمپول ساکسندا نباید همزمان با سایر محصولات کاهش وزن از جمله قرص های لاغری و سرکوب کننده اشتها مصرف شود. در ادامه لیستی از داروهای ممنوعه که نباید همزمان با این آمپول استفاده شوند آورده شده است. این داروها احتمالا اثربخشی ساکسندا را تغییر داده و احتمال بروز عوارض جانبی دیگر را نیز افزایش می دهند.

  • آندروژن‌ها مانند تستوسترون
  • داروهای ضد روان پریشی
  • دارو‌های بتابلاکر مانند پروپرانول
  • کلسیم بلاکرها مانند وراپامیل
  • کورتیکو استروئیدها مانند پردنیزولون
  • کورتیکو استروئیدهای استنشاقی مانند بکلومتازون
  • داروهای دیابت مانند متفورمین و انسولین
  • استروژن‌ها مانند استرادیول
  • مهارکننده‌های پروتئاز HIV مانند آتازاناویر
  • ادرار آورها مانند فوروزماید
  • آنتی بیوتیک‌های کینولون مانند افلوکساسین
  • مهارکننده‌های جذب سروتونین مانند فلوکستین

البته تداخل دارویی ساکسندا تنها محدود به داروهای نام برده شده نیست و بهتر است قبل از مصرف این آمپول تمام داروهای مصرفی خود را با پزشکتان در میان بگذارید.

میزان تاثیر آمپول لاغری ساکسندا بر لاغری چقدر است؟

پاسخ بدن افراد مختلف نسبت به داروهای لاغری از جمله آمپول ساکسندا متفاوت است. با مصرف این دارو، ۵ الی ۱۰ درصد از وزن فعلی افراد در یک بازه زمانی ۶ تا ۱۲ ماهه کاهش می یابد. هرچند در برخی دیگر ۱۵ الی ۲۰ کیلوگرم و در تعداد معدودی ۲ تا ۵ کیلوگرم کاهش وزن نیز دیده شده است. برای بررسی میزان اثربخشی آمپول لاغری ساکسندا لازم است ۲ تا ۸ هفته بعد از تزریق به پزشک مراجعه کنید. اگر بعد از گذشت ۱۶ هفته بیشتر از ۴ درصد از وزن خود را از دست نداده باشید، احتمالا این دارو برای شما مناسب نیست. بر اساس مطالعات علمی انجام شده، بیماران مبتلا به دیابت نوع دو بعد از تزریق ساکسندا به طور متوسط ۴.۴ درصد از وزن خود را از دست می دهند. همچنین در مقایسه با افرادی که دارونما مصرف کرده اند، میزان کاهش وزن حدود ۳.۷ درصد بیشتر است. در نتیجه این آمپول برای افرادی که دیابت ندارند موثرتر عمل می کند.

تفاوت آمپول ساکسندا با آمپول ویکتوزا

آمپول ساکسندا (saxenda) و ویکتوزا (victoza) هر دو حاوی یک ماده فعال به نام لیراگلوتاید هستند. این دو محصول توسط شرکت های دارویی مختلفی تولید شده اند. به همین دلیل نام های تجاری متفاوتی دارند. ویکتوزا تنها تاییدیه FDA برای درمان دیابت نوع دو را دارد. این در حالی است که ساکسندا برای کاهش وزن نیز مورد تایید FDA قرار گرفته است. دیگر تفاوت این دو آمپول در دوز آن ها است. ساکسندا دارای دوز بالاتری بوده و  حاوی ۳ میلی گرم از داروی لیراگلوتاید است. در حالی که ویکتوزا حاوی ۱.۸ میلی گرم از این ماده فعال می باشد.

نحوه تزریق ساکسندا

روش استفاده از آمپول ساکسندا

آمپول ساکسندا را باید به صورت زیر جلدی در ناحیه شکم، ران و ساق پا و بازو تزریق نمایید. تزریق وریدی این دارو کشنده بوده و نباید انجام شود. استفاده از این دارو در موارد بارداری، شیردهی و ابتلا به مشکلات معده و اختلالات هضم غذا ممنوع بوده و باید بعد از مشورت پزشک صورت گیرد. این دارو به صورت قلم آماده تزریق به فروش می رسد و نیاز به تنظیم دوز آن نیست. تعداد دفعات تزریق و میزان دوز مصرفی ساکسندا باید توسط پزشک تعیین گردد. در صورت ابتلا به نئوپلازی غدد درون ریز متعدد نوع ۲، سرطان مدولاری تیروئید، کتواسیدوز دیابتی و دیابت وابسته به انسولین به صورت خودسرانه از این دارو استفاده نکنید.

سخن پایانی

آمپول ساکسندا به عنوان یک نوع آمپول چربی سوز ناحیه شکم و پهلو شناخته می شود. این دارو برای کنترل وزن و کاهش میزان کالری دریافتی در کنار رژیم غذایی و ورزش های هوازی تجویز می‌شود. در غیر این صورت به تنهایی تاثیرات چشمگیری نخواهد داشت. بنابراین می توان گفت این دارو با کاهش اشتها، کم کردن میزان کالری دریافتی روزانه و کاهش سرعت رسیدن غذا به معده، به کنترل وزن کمک می‌کند. ساکسندا همچنین می تواند میزان گلوکز و انسولین مورد نیاز برای تجزیه‌ی گلوکز در خون را کاهش دهد. این دارو نباید خودسرانه مصرف شود و برای استفاده از آن به نسخه پزشک نیاز است.

همچنین توصیه می کنیم این مطالب را نیز برای اطلاعات بیشتر مطالعه بفرمایید:

۳.۷/۵ - (۲۰ امتیاز)
اشتراک گذاری:
برچسب ها:

35 پاسخ

  1. سلام خواهر من ۱۵ ساله هستن و ۷۸ کیلو وزن دارن…قبلا ازمایش خون دادیم قند خون نداشتن ولی لب مرز بودن دکتر گفت باید رعایت بشه …متاسفانه یک نیم ماه پیش وزن کردیم و ۷۵ کیلو بودن و الان ۷۸!خیلی ناگهانی ..و صد البته قبلا یک نیم ماه هم وزنشون زیاد بود ..ایا برای لاغری امپول ساکسندا رو پیشنهاد دارید برای ایشون یا خیر؟ اگر بله امپول ملی تاید بهتره یا ساکسندا؟ مچکرم

  2. سلام آقای دکتر من دو روزه دارم ساکسندارو با تجویز دکتر غدد میزنم سر درد دارم و داخل سرم یه حال خیلی عجیبیه
    چه کنم؟ قطع کنم؟

  3. سلام
    تزریق ساکیندا میتونه در خونریزی پریود تاثیر داشته باشه. خونریزی من از روزی که ساکسندا تزریق کردم بند نمیاد و خونریزی بسیار شدید دارم. ممنونم

  4. سلام من با قد ۱۶۸ وزنم ۱۰۷ است و رژیم کتوژنیک دارم با این رژیم از وزن ۱۳۰ به ۹۲ رسیدم و بعد از قطع کردن رژیم دوباره وزنم ۱۱۱ شد و الان ۱۰۷ هستم
    به نظرتون از ساکسندا میتونم استفاده کنم؟؟؟

    1. سلام وقتتون بخیر
      من تیروئید هاشیماتو هستم اما کنترل شده هست ، می تونم از این آمپول استفاده کنم؟

  5. سلام و عرض ادب
    عذرمیخوام آمپول ساکسندا با ویکتوزا فرق دارد ؟ و اینکه برای تیروئید کم کار منع مصرف دارد؟

  6. درود دکتر گرامی من ۵۰ سال دارم و در نروژ زندگی میکنم bmi من ۴۳ است و برای جراحی به دکتر مراجعه کردم اما به من تجویز آمپول داده شده در حال حاضر امروز هفته چهارم رو شروع میکنم و در ایم ۴ هفته فقط یک کیلو کاهش وزن داشتم و مدت ۵ روزه که قلبم درد میکنه بنظر شما ممکنه از عوارض آمپول باشه؟ ضمنا امپول رو به شکمم تزریق میکنم اینم اضافه کنم پیج بسیار خوبتون رو هم در اینستا دارم و بسیار ممنون از مطالب عالیتون

    1. سلام و احترام خیر در کل دنیا جراحی چاقی مانند اسلیو و بای پس خط اول در درمان چاقی مفرط است که همان بی ام آی بالای ۴۰ می باشد. آمپول ها معمولا برای درمان دیابت هستند که اثرات کاهش وزنی مختصری هم داردن اول اینکه تحمل این آمپول ها بسیار سخت است و دوم اینکه در حدی که چاقی مفرط را درمان کنند اثر ندارند.

  7. سلام وعرض ادب من چاقی مفرط دارم ومبتلابه فلج اطفال هستم الان ۶۳سال دارم بخاطر مشکل ریه دکترهااجازه عمل نمی‌دهند مدتهاست که رژیم غذایی دارم اما باطبری حرکتی و زنم ثابت شده آیان دارو به من کمک میکندکه وزنم دوباره ذپاذیین بیایدممنون

  8. سلام و عرض ادب
    من از این دارو یه قلم رو تموم کردم هنوز وزن کم نکردم چه دلیلی میتونه داشته باشد و این که شکمم چاق هست من باید فقط شکمم تزریق کنم یا فرقی نداره هر جا تزریق کنم وزنم کم میشه؟
    ممنون از پاسخ گویتون

  9. سلام خسته نباشید من ۳۴ ساله هستم و قدم ۱۷۲ و وزنم ۸۴ هست و مشکل هیچ بیماری ندارم آیا میتونم از این آمپول استفاده کنم ممنون میشم راهنمایی کنید

    1. با سلام و احترام بی ام آی کمتر از ۱۲ نیاز به عمل ندارد و عمل بی مورد می تونه خطرات حتی خداینکرده جانی داشته باشد.
      توصیه می کنیم از تیم تغذیه ما استفاده بفرمایید.

    2. سلام من ۵۰سال سن دارم با وزن ۹۱ واریس هم دارم میتونم از امپول استفاده کنم ولا چه دوزی ممنون میشم راهنمایی بفرمایید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *