دکتر فربد امامی یگانه » مقالات اسلیو » بارداری بعد از اسلیو معده (واقعیت هایی که باید بدانید)
بارداری بعد از عمل اسلیو معده

بارداری بعد از اسلیو معده (واقعیت هایی که باید بدانید)

بارداری بعد از اسلیو معده از مهم ترین دغدغه های خانم هایی است که برای انجام این جراحی کاندید شده اند. بحث کنترل دیابت بارداری، میزان اضافه وزن و تامین مواد مغذی طی بارداری در این خانم ها بسیار اهمیت دارد.

زمان مناسب برای اقدام به بارداری بعد از جراحی اسلیو معده نیز بسیار مهم است. بنابراین در طول این دوران باید از روش های پیشگیری از بارداری مطمئن استفاده شود.

به طور کلی، سابقه جراحی اسلیو معده نمی تواند مانعی برای بارداری و شیردهی در خانم ها باشد. همچنین بر اساس مطالعات انجام شده، در این خانم ها اختلالی در روند جذب مواد مغذی در طول بارداری و بعد از آن رخ نخواهد داد. بر اساس شواهد موجود، ۸۰ درصد از جراحی های اسلیو معده روی خانم ها در سنین باروری انجام می شود.

در نتیجه موضوع بارداری بعد از عمل اسلیو معده از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است. در این مطلب قصد داریم به طور مفصل به بررسی باید ها و نباید های بارداری بعد از عمل جراحی اسلیو معده بپردازیم.

تاثیر مثبت عمل اسلیو بر دوران بارداری

مطالعات نشان دهنده افزایش احتمال بارداری بعد از اسلیو معده در خانم ها است. زنان با BMI بالا احتمال باروری کمتری دارند. حدود ۳۰ الی ۴۰ درصد این خانم ها، از اختلالات قاعدگی و عدم تخمک گذاری رنج می برند.

همچنین اضافه وزن می تواند کاهش SHBG کبدی و در نتیجه افزایش تستوسترون و سیکل های قاعدگی طولانی را به همراه داشته باشد. این تغییرات منجر به اختلال در باروری خانم ها می شوند.

شواهد به دست آمده، حاکی از برقراری تعادل هورمونی، رفع بی نظمی های قاعدگی و تنبلی تخمدان PCOS، بهبود تخمک گذاری و بارداری بعد از اسلیو معده در خانم ها است. کاهش استروژن و تستوسترون و افزایش FSH، LH و SHBG تاثیر مثبتی بر باروری خانم ها دارند و از نتایج کاهش وزن هستند.

بیش از ۹۶ درصد خانم های مبتلا به PCOS و اضافه وزن، بعد از جراحی اسلیو معده، خود به خود باردار شده اند. کاهش احتمال ابتلا به فشار خون بالا، دیابت حاملگی و پره اکلامپسی در دوران بارداری نیز از دیگر اثرات مثبت عمل اسلیو در خانم ها هستند.

تاثیر مثبت عمل اسلیو بر دوران بارداری

چه مدت بعد از عمل اسلیو می توان باردار شد؟

خانم ها برای اقدام به بارداری بعد از اسلیو معده محدودیت هایی دارند. حداقل ۱۴ الی ۱۶ ماه بعد از انجام جراحی، باید از روش های پیشگیری از بارداری استفاده شود.

بارداری قبل از زمان تعیین شده می تواند با عوارضی چون خونریزی گوارشی، استفراغ مداوم، کم خونی، نقص لوله عصبی جنین، بیماری عروق جفتی، تاخیر در رشد یا سقط جنین همراه باشد.

همچنین بارداری نباید همزمان با بالاترین میزان کاهش وزن رخ دهد، زیرا احتمال بروز عوارض چندین برابر خواهد شد. بیومتری جنین و سلامت عمومی مادر باید در فواصل کوتاه مدت توسط ماما بررسی شود.

مواردی چون انتظار تا زمان ایده آل برای بارداری، مصرف اسید فولیک، ورزش و تغذیه مناسب باید قبل از اقدام به بارداری جدی گرفته شوند.

بعد از عمل اسلیو معده دوران بارداری راحت تر می شود؟

بارداری بعد از اسلیو معده در خانم هایی که تخمک گذاری منظمی ندارند و مبتلا به سندرم تخمدان پلی کیستیک هستند، ساده تر می شود. بهبود بیماری های مرتبط با چاقی مانند فشار خون و کلسترول بالا نیز روند بارداری را بعد از عمل اسلیو برای خانم ها آسان تر می کند.

علاوه بر این، از آنجایی که احتمال ابتلا به دیابت بارداری و پره اکلامپسی کمتر می شود، خانم ها دوران بارداری راحت تری را سپری خواهند کرد. هرچند خانم ها ممکن است بعد از جراحی های چاقی از جمله اسلیو معده با عوارضی چون فتق داخلی، کمبود ریزمغذی‌ها و تولد نوزاد نارس در طول دوران بارداری خود روبرو شوند.

بعد از عمل اسلیو معده دوران بارداری راحت تر می شود؟

اسلیو معده خطرات و عوارض بارداری را کمتر می کند؟

طبق تحقیقاتی که در این زمینه انجام شده است، خطر مواجه شدن خانم های چاق با عوارضی چون موارد زیر در بارداری بعد از اسلیو معده کاهش می یابد:

  • دیابت بارداری
  • پره اکلامپسی یا مسمومیت بارداری
  • کوریوآمنیونیت یا همان عفونت مایع آمنیوتیک اطراف جنین
  • زایمان سزارین اجباری
  • ماکروزومی نوزاد
  • بستری شدن نوزاد در بخش مراقبت‌های ویژه (NICU)

بروز عوارضی چون فتق داخلی در بارداری های بعد از اسلیو معده، گزارش شده که احتمال وقوع آن تنها ۸ درصد است. درد بالای شکم، تهوع و استفراغ از علائم این عارضه هستند. اگر میزان دریافت مواد مغذی و میزان تحمل گلوکز خوراکی در این دوران بررسی شود، خطر بروز عوارض بارداری به شدت کاهش خواهد یافت.

رژیم غذایی بعد از عمل اسلیو معده در زمان بارداری

رژیم غذایی در طول بارداری بعد از اسلیو معده باید جدی گرفته شود. پایش های تغذیه ای، پیگیری های منظم و انجام مداوم آزمایش خون برای تشخیص کمبودهای تغذیه ای در این دوران بسیار اهمیت دارند. خانم هایی که سابقه جراحی اسلیو معده دارند باید حداقل هر سه ماه یکبار به متخصص تغذیه مراجعه نمایند.

مصرف ویتامین K، A، B12، اسید فولات و مکمل های حاوی کلسیم، روی، منیزیم، ید و مس در این دوران ضروری است. به منظور جلوگیری از افزایش وزن مجدد در دوران بارداری بعد از عمل اسلیو معده، خانم ها باید از پرخوری در سه ماهه اول و دوم پرهیز کنند. نیاز به مصرف غذای بیشتر در سه ماهه سوم نیز توسط پزشک تعیین می شود.

رژیم غذایی بعد از عمل اسلیو معده در زمان بارداری

شیردهی بعد از اسلیو معده

نه تنها دوران بارداری بعد از اسلیو معده بسیار اهمیت دارد، بلکه دوران شیردهی نیز باید جدی گرفته شود. بر اساس مطالعات و تحقیقات انجام شده هیچ ممنوعیتی در شیردهی بعد از اسلیو معده وجود ندارد. هرچند به دلیل مصرف دارو بعد از انجام عمل، بلافاصله قادر به شیردهی نخواهید بود.

کاهش وزن سریع پس از جراحی اسلیو معده می تواند کم آبی بدن، کمبود پروتئین، کالری و سایر مواد مغذی را برای مادر به همراه داشته باشد. این وضعیت از ارزش غذایی شیر مادر کاسته و برای جنین در حال رشد خطرناک است. در نتیجه اکثر پزشکان توصیه می کنند مادران بعد از زایمان، حتی الامکان از جایگزین های شیر مادر برای تغذیه کودک استفاده کنند.

عمل اسلیو معده در شیر دهی اختلال ایجاد می کند؟

یکی از مهم ترین دغدغه های مادران باردار، عمل شیردهی بعد از اسلیو معده است. لازم است بدانید که جراحی اسلیو معده بر میزان تولید شیر مادر تأثیری ندارد. هرچند اغلب به دلیل کاهش میزان مصرف مواد غذایی و کاهش وزن سریع، ارزش غذایی شیر مادر کمتر از حالت طبیعی است. بنابراین برای تقویت و حفظ تولید شیر مادر، مصرف مواد مغذی باید به اندازه باشد.

محققان به مادران شیرده با سابقه عمل اسلیو معده توصیه می کنند وزن خود را در این دوران ثابت نگه دارند. هرچند کاهش وزن نیم کیلوگرم در طول هفته تاثیری روی میزان تولید شیر مادر ندارد، اما به نظر می رسد کاهش وزن بیشتر، تولید شیر مادر را با اختلال روبرو کند.

مصرف وعده‌های کوچک از غذاهای سالم و کامل در طول روز می تواند به تولید شیر مادر کمک کند. علاوه بر آنچه گفته شد، در مواردی که افتادگی سینه و شل شدگی پوست بدن به دنبال کاهش وزن شدید رخ داده، ممکن است روند شیردهی کمی دشوار شود. مادران شیرده در این موارد بهتر است از یک متخصص کمک بگیرند.

بعد از عمل اسلیو برای به دنیا آمدن کودک نیاز به سزارین است

به طور کلی، روند بارداری بعد از اسلیو معده تحت تاثیر قرار می گیرد و به عنوان یک بارداری پر خطر شناخته می شود. انجام زایمان سزارین نمی تواند تنها به دلیل سابقه جراحی اسلیو معده باشد. مواردی چون سن مادر، مدت زمانی که از اسلیو معده گذشته، وضعیت سلامتی مادر و موقعیت جنین بر انتخاب نوع زایمان تاثیر می گذارند.

آمار منتشر شده، حاکی از افزایش نرخ سزارین در خانم هایی است که در گذشته سابقه جراحی چاقی یا اسلیو معده داشته اند. ممکن است موارد دیگری به جز جراحی اسلیو معده مانند سن و وزن مادر در این انتخاب نقش داشته باشند. با این حال، سابقه جراحی اسلیو معده مانعی برای انجام زایمان طبیعی نیست.

لازم است بدانید که رسیدن به وزن نرمال بعد از جراحی اسلیو معده امکان زایمان طبیعی را برای خانم ها بیشتر می کند. بنابراین پزشک زنان با توجه به شرایط شما بهترین گزینه را برای زایمانتان انتخاب خواهد کرد.

بعد از عمل اسلیو برای به دنیا آمدن کودک نیاز به سزارین است

نکات مهم بارداری و شیردهی بعد از عمل اسلیو معده

شیردهی و بارداری بعد از اسلیو معده کمی متفاوت است. موارد زیر از جمله نکاتی هستند که خانم های باردار با سابقه جراحی اسلیو معده باید مورد توجه قرار دهند:

توجه به غربالگری دوران بارداری

غربالگری دوران بارداری برای بررسی رشد جنین انجام می شود. خطراتی چون محدودیت رشد داخل رحمی، رشد ضعیف جنین در طول بارداری و اندازه کوچکتر جنین نسبت به سن حاملگی، از جمله مواردی هستند که در سونوگرافی‌های مکرر تشخیص داده شده و مدیریت می شوند. این خطرات ممکن است در خانم هایی که سابقه اسلیو معده دارند شایع تر باشند.

بنابراین برای کنترل اوضاع لازم است در برخی از موارد غربالگری ها زودتر از زمان استاندارد توصیه شده انجام شوند. غربالگری دیابت بارداری در این موارد در ۲۴ تا ۲۸ هفته بارداری انجام می شود.

توجه به مواد مغذی مصرفی در دوران بارداری

به منظور جلوگیری از بروز اختلال در بارداری و شیردهی بعد از اسلیو معده ، لازم است تغذیه در این دوران را جدی بگیرید. میزان مصرف کالری در دوران شیردهی به مراتب بیشتر شده و اغلب از غذاهای کم حجم و مغذی استفاده می شود. انواع آجیل، کره آجیل، آووکادو، پنیر، حمص و پروتئین بدون چربی از مهم ترین مواد مغذی هستند که در این دوران می توانید استفاده کنید.

نوشیدن آب کافی

به منظور جلوگیری از کم آبی بدن در طول دوران شیردهی بعد از اسلیو معده لازم است هر روز تقریبا ۲ تا ۲٫۵ لیتر آب بنوشید.

توجه به علائم کمبود مواد مغذی در نوزاد

اگر در دوران شیردهی بعد از اسلیو معده از مکمل‌های تجویز شده استفاده می کنید، احتمالا مشکلی نخواهید داشت. در طول دوران شیردهی باید احتمال ضعف و کمبود مواد مغذی را در نوزاد خود بررسی کنید. کم‌خونی، خستگی شدید، استفراغ، ناتوانی در رشد و ناتوانی عضلانی از جمله علائم کمبود مواد مغذی در نوزاد در حال رشد هستند.

در صورت مشاهده این علائم لازم است سریعا به پزشک مراجعه کنید تا با به کارگیری راهکارهای موثر مشکل برطرف شود.

بارداری زیر نظر پزشک

اگر بعد از اسلیو معده قصد بارداری دارید، به متخصص تغذیه و جراح خود مراجعه نمایید. بدن شما قبل از اقدام به بارداری باید از نظر احتمال کمبود ویتامین A، B-12، فولات، آهن و فسفر بررسی و در صورت نیاز مکمل کافی تجویز شود.

سخن پایانی

بارداری بعد از اسلیو معده در خانم هایی که bmi بالایی دارند، به دلیل کاهش وزن، برقراری تعادل هورمونی، رفع اختلالات قاعدگی و غیره راحت تر می شود. هرچند خانم ها بین ۱۴ تا ۱۶ ماه اجازه بارداری ندارند و باید قبل از اقدام به بارداری از نظر احتمال کمبود مواد مغذی بررسی شوند.

جراحی های چاقی از جمله اسلیو معده احتمال بروز خطرات بارداری از جمله مسمومیت بارداری، دیابت بارداری و غیره را کاهش می دهند.


سوالات متداول

آیا بعد از اسلیو معده برای زایمان باید از روش سزارین اقدام کرد؟

در پاسخ به این سوال باید بگوییم که اسلیو معده تأثیری بر نوع زایمان ندارد هرچند در زنانی که عمل جراحی چاقی انجام داده‌اند میزان زایمان سزارین آمار بالاتری دارد، اما این علتی برای انجام زایمان سزارین نیست.

چند وقت بعد از اسلیو معده می توان برای بارداری اقدام کرد؟

حداقل ۱۴ الی ۱۶ ماه بعد از انجام جراحی اسلیو معده، باید از روش های پیشگیری از بارداری استفاده شود.

۴.۷/۵ - (۱۴ امتیاز)

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

به بالا بروید