بارداری بعد از جراحی چاقی

بارداری بعد از جراحی چاقی چه زمانی مجاز است؟

فهرست مطالب

بارداری بعد از جراحی چاقی سوال خانم هایی است که قرار است جراحی چاقی انجام دهند و در مورد بارداری بعد از عمل نگران هستند.

بصورت کلی ۱۲ الی ۱۶ ماه بعد از جراحی های چاقی می توان باردار شد.

اما آیا این بارداری ایمن خواهد بود؟

در ادامه این متن همراه ما باشید.

سخن اول با شما:

مطالعه درباره بارداری بعد از جراحی چاقی همواره در حال گسترش است.

با این حال اطلاعاتی درباره زمان ایده آل برای بارداری بعد از جراحی، کنترل دیابت در این دوره، افزایش وزن بهینه در حین بارداری، تامین مواد مغذی و توصیه های غذایی در بارداری و شیردهی بعد از جراحی های چاقی وجود دارد.

بسیاری از خانم هایی که سابقه جراحی چاقی دارند، از نکات پیشگیری از بارداری و بهترین زمان برای اقدام به بارداری بی اطلاع هستند.

زندگی بعد از اسلیو معده یا انواع دیگر جراحی چاقی قرار است سالم تر و بهتر از قبل باشد.

اگر جراحی چاقی انجام داده اید و قصد بارداری دارید این مقاله از مجموعه مقالات سایت علمی دکتر فربد امامی یگانه برای شما نوشته شده است.

مزایای جراحی چاقی در خانم ها

چاقی در سراسر جهان به سرعت در حال شیوع است و جراحی چاقی یکی از استراتژی های درمانی برای کاهش وزن است. تعداد جراحی های چاقی از سال ۱۹۹۸ به بعد چیزی حدود ۸۰۰ درصد افزایش داشته است.

۸۰ درصد این جراحی ها در خانم ها انجام می شود. نیمی از این جراحی ها اغلب در سنین باروری خانم ها (بین ۱۸ تا ۴۵ سال) رخ می دهد و تاثیر مستقیمی بر باروری آن ها دارد.

مزایای جراحی چاقی و متابولیک برای خانم ها
مزایای جراحی چاقی و متابولیک برای خانم ها

جراحی چاقی به تعادل هورمونی و بهبود تخمک گذاری در بانوان کمک کرده و باروری آن ها را بهبود می بخشد.

هرچند دستورالعمل هایی در این حوزه وجود دارد که پس از کاهش وزن شدید بعد از جراحی چاقی باید به کار گرفته شوند.

خانم ها بعد از جراحی چاقی تا مدت زمان مشخصی از اقدام به بارداری منع شده اند. بنابراین برای پیشگیری از بارداری باید از روش های مناسبی که نتیجه جراحی را تحت تاثیر قرار نمی دهند استفاده کنند.

آیا بعد از جراحی چاقی برای بارداری و باروری مشکلی ایجاد می شود؟

احتمال بارداری بعد از این عمل ها بیشتر می شود. پس از جراحی کاهش وزن، سطح تستوسترون کاهش یافته و ناهنجاری های قاعدگی و ناباروری برطرف می شود. به طور کلی احتمال بارداری در زنان چاق با BMI بالا کمتر از سایرین است. در ۳۰ الی ۴۷ زنان چاق کاهش باروری به دلیل بی نظمی قاعدگی یا عدم تخمک گذاری رخ می دهد.

همچنین در حدود ۵۰ درصد از بیماران زن و مرد مبتلا به چاقی مفرط نارضایتی از رابطه جنسی گزارش شده است.

علاوه بر این افزایش تستوسترون به دلیل کاهش SHBG کبدی (بر اثر اضافه وزن) منجر به طولانی تر شدن سیکل های قاعدگی می شود. مجموعه این تغییرات و عدم تعادل هورمون ها مشکلات ناباروری را به همراه دارد.

جراحی کاهش وزن قبل از بارداری برخی از مشکلات بارداری از جمله فشار خون بالا، دیابت حاملگی و پره اکلامپسی را کاهش می دهد.

میزان باروری بعد از جراحی چاقی

بر اساس مطالعات انجام شده احتمال بارداری بعد از جراحی چاقی افزایش می یابد. مطالعات حاکی از کاهش آشکار بی نظمی های قاعدگی، تنبلی تخمدان PCOS و دیگر مشکلات هورمونی در خانم ها است.

کاهش وزن اثر مثبتی بر پارامترهای هورمونی داشته و منجر به کاهش استروژن و تستوسترون و افزایش FSH، LH و SHBG می شود.

بر اساس یافته های علمی بیش از ۹۶ درصد از خانم های چاق که به PCOS مبتلا بوده اند بعد از مداخله جراحی، با بهبود ناهنجاری های قاعدگی روبرو شده و بارداری خود به خود را گزارش کرده اند.

بارداری خانم ها با سابقه جراحی چاقی

بارداری بعد از جراحی متابولیک در دسته بارداری های مهم قرار می گیرد. بنابراین عوارض احتمالی باید به شدت مورد توجه قرار گیرند تا در صورت تشخیص به سرعت درمان شوند.

در نتیجه ویزیت ها و معاینات بعدی باید در فواصل زمانی کوتاه انجام شود.

همچنین بارداری بعد از اسلیو و بای پس معده باید در زمان ایده آل صورت گیرد. تست های تحمل گلوکز خوراکی برای تشخیص دیابت بارداری باید در این دوران انجام شود.

زنان باردار با سابقه جراحی چاقی باید به طور منظم توسط متخصص زنان و متخصص جراحی های چاقی کنترل شوند. نیازهای ویژه این خانم ها باید به صورت جداگانه برطرف شود.

به طور مثال مصرف مکمل ها و ویتامین ها، مواد معدنی و عناصر مورد نیاز بعد از جراحی چاقی برای جلوگیری از کمبود ویتامین و بروز عوارض بعدی در مادر و جنین ضروری است.

در بارداری بعد از اسلیو معده و بای پس، نظارت بر مصرف غذا در فواصل منظم باید توسط متخصصین تغذیه انجام شود. پایش های تغذیه ای باید قبل از بارداری و حداقل هر سه ماه در بارداری و در صورت لزوم حتی در فواصل زمانی نزدیکتر انجام شود.

عوارض بارداری بعد از جراحی چاقی

شایع ترین عارضه بارداری بعد از بای پس معده، فتق معده داخلی است. احتمال بروز این عارضه در خانم هایی که جراحی چاقی انجام داده اند حدود ۰.۲ درصد گزارش شده است.

این عارضه با درد بالای شکم، تهوع و استفراغ همراه است که اغلب با علائم اولیه بارداری اشتباه گرفته می شود.

در صورت بروز علائمی که نشان دهنده فتق داخلی هستند، مشاوره با متخصص چاقی را به تعویق نیندازید.

زمان مناسب بارداری بعد از جراحی های چاقی
زمان مناسب بارداری بعد از جراحی های چاقی

زمان ایده آل برای بارداری بعد از جراحی چاقی

خانم ها بعد از جراحی چاقی تا مدت زمان مشخصی از اقدام برای بارداری منع شده اند

برای بارور شدن باید به حداقل ۱۲ الی ۱۶ ماه بعد موکول شود.

اگر بارداری در زمان حداکثر کاهش وزن و بدون برنامه ریزی اتفاق بیفتد، خطر بالاتری برای عوارض احتمالی وجود دارد. از جمله این عوارض می توان به استفراغ مداوم، خونریزی گوارشی، کم خونی، بیماری عروق جفت، نقص لوله عصبی جنین، تاخیر رشد داخل رحمی یا حتی سقط جنین اشاره کرد.

بررسی‌های منظم مامایی در فواصل کوتاه مدت برای نظارت بر بیومتری جنین و سلامت عمومی مادر ضروری است.

به همه زنانی که در سنین باروری تحت عمل جراحی چاقی قرار گرفته اند، توصیه می شود برنامه ریزی برای بارداری، انتظار تا زمان ایده آل و توجه به تغذیه (مانند مصرف اسید فولیک) را قبل از لقاح جدی بگیرند.

روش های پیشگیری از حاملگی بعد از جراحی چاقی

احتمال بارداری بعد از جراحی اسلیو معده و انواع بای پس ها بدون پیشگیری کافی در خانم هایی که در سنین باروری این جراحی را انجام داده اند افزایش می یابد. در نتیجه باید از روش های محافظت از بارداری مناسب استفاده گردد.

همچنین از آنجایی که ممکن است کاهش وزن سریع و کمبود ریز مغذی ها برای جنین پیامدهایی را به همراه داشته باشد، بهتر است بارداری کاملا برنامه ریزی شده و در زمان ایده آل صورت گیرد.

پیامدهای بارداری زود هنگام شامل دیابت بارداری، فشار خون بالای بارداری، محدودیت رشد داخل رحمی، وزن کم نوزاد به هنگام تولد و غیره است.

همچنین روند کاهش وزن در حاملگی بعد از جراحی چاقی باید متوقف شود. کاهش وزن در بارداری ممکن است باعث تغییرات متابولیکی قابل توجهی در مادر شود.

این تغییرات به طور بالقوه بر رشد جنین و سلامت او در آینده از نظر روان شناختی، قلبی عروقی و متابولیک تأثیر می‌گذارند. بنابراین برای پیشگیری از بارداری باید از روش های مناسبی که نتیجه جراحی را تحت تاثیر قرار نمی دهند استفاده شود.

فاصله انجام جراحی و بارداری بعد از اسلیو معده بسیار اهمیت دارد.

داروهای پیشگیری از بارداری خوراکی به دلیل سوء جذب و عوارضی مانند استفراغ و اسهال ممکن است اثربخشی کمی داشته باشند. بنابراین برای جلوگیری از بارداری بدون برنامه ریزی باید از روش های ایمن تری استفاده شود.

جهت پیشگیری از بارداری بعد از جراحی های بای پس و اسلیو معده باید از روش های جلوگیری مردانه مانند کاندوم استفاده شود.

استفاده از روش های هورمونی زنانه مانند قرص های ضد بارداری، آی یو دی، ایمپلنت بارداری و غیره می توانند منجر به استپ وزنی و افزایش وزن مجدد در خانم ها شوند.

مدیریت بارداری بعد از جراحی و نحوه زایمان

هرچند بارداری بعد از اسلیو معده و بای پس تحت تاثیر قرار می گیرد، اما این جراحی نمی تواند مانعی برای انجام زایمان طبیعی باشد.

در هر حال، در آمار منتشر شده می توان افزایش نرخ سزارین در خانم هایی با سابقه جراحی چاقی را مشاهده کرد. به طور کلی عواملی چون وزن مادر، انتخاب مادر، موقعیت جنین و تشخیص جراح بر روش زایمان تاثیر می گذارند. 

میزان مناسب افزایش وزن در بارداری بعد از جراحی چاقی

افزایش وزن در بارداری:

میانگین افزایش وزن در بارداری بعد از جراحی چاقی ،  3.8 ±  ۱۲ کیلوگرم گزارش شده است. در واقع هیچ تفاوتی در میزان افزایش وزن دوران بارداری در مقایسه با زنانی که تحت عمل جراحی قرار نگرفته اند مشاهده نشده است.

از آنجایی که افزایش یا کاهش وزن می تواند پیامدهای نامطلوبی را به همراه داشته باشد پایش های دوره ای تغذیه ای در این دوران باید جدی گرفته شود.

به طور کلی، زنان حامله در سه ماهه دوم بارداری خود باید حدود ۳۴۰ کالری اضافی در طول روز مصرف کنند.

همچنین در سه ماهه سوم خود نیاز به خوردن حدود ۴۵۰ کالری اضافی در طی روز دارند.

افزایش وزن در دوران بارداری بعد از جراحی چاقی طبیعی است، زیرا جنین در حال رشد بوده و توسط مایع آمنیوتیک و جفت احاطه شده است.

همچنین بدن شما خون بیشتری تولید می‌کند، سینه‌ها بزرگ‌تر می‌شوند و همچنین عضلات و توده استخوانی‌تان افزایش می یابد.

افزایش وزن در دوران بارداری پس از جراحی چاقی برای افراد مختلف متفاوت است.

همچنین تغییرات وزن شما در این دوران به عوامل مختلفی از جمله مدت زمانی که از جراحی گذشته و نوع جراحی تان بستگی دارد.

مکمل های مورد نیاز در دوران بارداری پس از بارداری بعد از اسلیو معده و بای پس

پیگیری های منظم برای تشخیص کمبودهای تغذیه ای قبل و حین بارداری بعد از بای پس معده و اسلیو ، حداقل هر سه ماه یکبار توصیه می شود.

همه خانم های باردار با سابقه جراحی چاقی باید از مکمل های ریز مغذی زیر نظر پزشک استفاده کنند. ارتباط مستقیمی بین کمبود ویتامین K، A، B12، اسید فولات و کاهش آهن با عوارض مادر و جنین وجود دارد.

کلسیم، روی، منیزیم، ید و مس نیز باید در این دوران مورد استفاده قرار گیرند، زیرا جراحی کاهش وزن می تواند جذب برخی از مواد مغذی را برای بدن دشوار کند.

به همه زنان باردار با سابقه جراحی چاقی توصیه می شود که تا هفته ۱۲ بارداری روزانه حداقل ۴۰۰ میلی گرم اسید فولیک مصرف کنند. همچنین ممکن است به دوز بالاتر اسید فولیک نیاز داشته باشند که تشخیص آن بر عهده پزشک است. اسید فولیک به جلوگیری از نقایص مادرزادی از جمله نقص لوله عصبی کمک می کند.

تیم جراحی کاهش وزن شما می تواند به شما در مورد رژیم غذایی و مکمل هایی که نیاز دارید، کمک کند تا در مسیر درستی قدم بگذارید.

جمع بندی:

احتمال حاملگی بعد از جراحی چاقی به دلیل کاهش بیماری های مرتبط با چاقی افزایش می یابد.

همچنین دیابت بارداری و پره اکلامپسی در بیمارانی که جراحی چاقی انجام داده اند کم می شود.

با این حال بعد از جراحی چاقی اگر بارداری قبل از یک سال رخ دهد با عوارضی چون فتق داخلی، تولد نوزاد نارس، کمبود ریزمغذی‌ها و ویتامین‌های مادر و غیره در بارداری همراه باشد.

بنابراین بارداری بعد از جراحی های چاقی در دسته بارداری های پر خطر قرار می گیرد و باید در زمان مناسب رخ دهد.

در نتیجه حداقل تا ۱۴ ماه بعد از جراحی چاقی باید از روش های پیشگیری از بارداری مناسب و کارآمد مردانه(کاندوم) استفاده شود

تیم پزشکی دکتر فربد امامی یگانه در سفر کاهش وزن در کنار شما خواهد بود تا حس شیرین مادر شدن را تجربه کنید.

چنانچه سوالی دارید در فرم پایین این صفحه بنویسید تا با کمال میل خرمتتون پاسخ بدیم.

https://www.templehealth.org/about/blog/5-things-to-know-about-bariatric-surgery-and-fertility#:~:text=3.,before%20trying%20to%20get%20pregnant.

۵/۵ - (۱ امتیاز)
اشتراک گذاری:
برچسب ها:

2 پاسخ

  1. سلام، بعد از عمل بای پس یا مینی بای پس اگه نوزادی متولد بشه ( حتی بعد از ۱۴ ماه بعد از عمل بای پس) آیا این نوزاد سلامتی یک نوزاد با شرایط طبیعی رو خواهد داشت؟

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

نوشته های مرتبط